Ξηροβούνι (1731μ.) – Τσούκες (1706μ.)

Διάρκεια για Ξηροβούνι: 2 ώρες και 30 λεπτά

Διάρκεια για Τσούκες: 4 ώρες

Μία εκπληκτικής θέας πεζοπορική διαδρομή που ξεκινάει από το Ψάρρο και μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του φαραγγιού της Γκρόπας, τις γύρω βουνοκορφές όπως το Αυγό, τη Λουπάτα, τη Μαρόσα, τον Κόζιακα, τον Ίταμο, τον Τύμπανο, την Καραβούλα, την Καράβα, τα Άγραφα όρη όρη, το Χατζή, και τα Τζουμέρκα.

Κατευθυνόμαστε προς τη σήραγγα, όπου παίρνουμε το δρόμο αριστερά της και τον ακολουθούμε για 3,5 περίπου χιλιόμετρα. Στη διαδρομή απολαμβάνουμε τη θέα της Γκρόπας, καθώς και το σύμπλεγμα των τριών επιβλητικών κορυφών, τις Τσούκες. Φτάνουμε σε σταυροδρόμι. Ο αριστερός δρόμος μπορεί είτε να μας κατεβάσει στα λιβάδια της Γκρόπας (στρίβοντας αριστερά στο μαντρί που συναντούμε στο ένα χιλιόμετρο), είτε να μας ανεβάσει στο διάσελο, όπου είναι και ο δρόμος για το Ανθηρό και την Αργιθέα (από αυτό το διάσελο μπορούμε να ανέβουμε στις Τσούκες παρακάμπτοντας το Ξηροβούνι). Ο δεξιός δρόμος μας οδηγεί στα Ελληνικά. Για να ανέβουμε στο Ξηροβούνι, ανεβαίνουμε τη ράχη που ξεκινάει ανάμεσα από τους δύο αυτούς δρόμους. Το Ξηροβούνι είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό βουνό, λόγω του ότι ακριβώς στην κορφή του υπάρχει ένα μικρό και πυκνό δάσος από οξιές ενώ το υπόλοιπο κομμάτι γύρω από την κορυφή είναι γυμνό. Αυτό διευκολύνει τη διαδρομή καθώς είναι αδύνατο να χάσει κανείς την πορεία του.

Από την κορυφή στο Ξηροβούνι, κοιτώντας ανατολικά, βλέπουμε τον δρόμο για το Ανθηρό. Τραβερσάροντας θα κατέβουμε στον δρόμο αυτό, να τον περπατήσουμε λίγα μόνο μέτρα ώστε να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε πάλι για τις Τσούκες. Τραβερσάρουμε συνεχώς προς την πρώτη, δεύτερη και τρίτη κορυφή λόγω του ότι η κλήση είναι αρκετά απότομη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μονοπάτι που χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς, αφού οι κορυφές είναι ορατές, και μπορεί να ανέβει κανείς διαλέγοντας σε ορατό πεδίο τη διαδρομή του.

Αν από το Ξηροβούνι, δεν θέλουμε να συνεχίσουμε προς τις Τσούκες, έχουμε δύο επιλογές για να επιστρέψουμε. Είτε να γυρίσουμε από τον ίδιο δρόμο που ανεβήκαμε, είτε να κατέβουμε στο διάσελο στον ασφαλτόδρομο (δρόμος για το Ανθηρό) που βλέπουμε από την κορυφή στα ανατολικά μας. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ασφαλτόδρομο στην κατεύθυνση που γίνεται χωματόδρομος, ο οποίος θα μας οδηγήσει στο αρχικό σταυροδρόμι που συναντήσαμε πριν αρχίσουμε την ανάβαση της ράχης για το Ξηροβούνι.